امروز 16 اکتبر، روز جهاني غذاست(آب و هوا در حال تغيير است، غذا و کشاورزي نيز بايد تغيير کند)

ساخت وبلاگ
امروز 16 اکتبر، روز جهاني غذاست(آب و هوا در حال تغيير است، غذا و کشاورزي نيز بايد تغيير کند) اين شعار امسال فائو براي اين روز است تا از اين طريق بر تغيير الگوي توليد غذا و کشاورزي متناسب با تغييرات آب و هوايي تأکيد ويژه اي داشته باشد و به نوعي در جهت تقويت اجراي کشاورزي اقليم - هوشمند گام بردارد.
 الگوي تغذيه اي ايرانيان تغيير کرده، ايرانياني که تا پيش از اين، همه دور يک سفره مي نشستند و هر وعده شان همراه بود با سبزيجات و لبنيات تازه، اما حالا، هم دور هم بودن ها کمرنگ شده و هم سفره و سبزيجات و غذاهاي خانگي، همه بدنبال ساعت و زمان مي دوند و وقت کمتري براي غذا و آشپزي مي گذارند بيشتر به سمت استفاده از مواد غذايي آماده مي رويم تا زمان کم نياوريم، همان غذاهايي که هم براي ما و هم براي نظام سلامت کشور گرفتاري ايجاد کرده است.
در حال حاضر بيماري هاي غيرواگير از جمله ديابت، فشار خون بالا، چربي خون بالا، بيماري هاي قلبي عروقي، سکته هاي مغزي و قلبي و انواع سرطان مهمترين علت مرگ و مير در جهان و ايران بشمار مي رود.
الگوي غذايي نامناسب به صورت مصرف زياد قند، نمک و چربي مهمترين دليل ابتلا به بيماري هاي غير واگير است.
پيامد مصرف زياد مواد قندي و چربي و روغن اضافه وزن و چاقي است که در حال حاضر مشکل عمده بهداشتي تغذيه اي در ايران است.
مدير کل دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت مي گويد: اضافه وزن و چاقي در كودكان زير 5 سال ايران، در يک دهه 2 برابر شده است.
زهرا عبداللهي درباره چاقي و اضافه وزن نيز مي گويد: در حدود 20 درصد دانش آموزان و نيمي از زنان و مردان 15 تا 64 ساله کشور نيز دچار اضافه وزن و چاقي هستند كه پيامد آن شيوع كلسترول بالا و فشارخون بالا، ديابت، بيماري هاي قلبي عروقي و انواع سرطان ها در كشور است.
وي با اشاره به اينکه افزايش مصرف روغن و چربي و مواد قندي و شيرين و مصرف زياد نمك، مصرف كم سبزي و ميوه از مهمترين دلايل بروز بيماري هاي غير واگير در کشور است گفت: سرانه مصرف قند و شکر در کشور 66 گرم در روز است که براساس سبد مطلوب غذايي بايد به روزانه 40 گرم کاهش يابد. سرانه مصرف روزانه روغن نيز 46 گرم است که بايد به 35 گرم کاهش يابد.
عبداللهي افزود: مردم ايران روزانه به طور متوسط 10 تا 12 گرم نمک مصرف مي کنند در حالي که مقدار توصيه شده نمک براي افراد زير50 سال کمتر از 5 گرم و براي افراد بالاي50 سال و کساني که مشکل فشار خون بالا و بيماري هاي قلبي عروقي دارند کمتر از 3 گرم در روز است.
وي گفت: بنابر تحقيقات انجام شده چاقي زمينه ساز بيماري هاي قلبي عروقي، ديابت، افزايش فشارخون و سرطان هاست و 30 درصد علل ابتلا به سرطان ها مربوط به چاقي است.
اصلاح شيوه زندگي يک راهکار اساسي براي پيشگيري از بيماري هاي غيرواگير و پيامدهاي آن است و رعايت رژيم غذايي مناسب، نخستين قدم مثبت در جهت پيشگيري از اين بيماري هاست.
با توجه به نقش تغذيه به عنوان يک شاخص قابل تغيير و اصلاح در بيماري هاي مزمن که مي تواند روي سلامت انسان تأثير مثبت يا منفي بگذارد، سازمان جهاني بهداشت، کشورها را براي طراحي روش هاي گوناگون براي دخالت هاي گسترده در جامعه با هدف کاهش مصرف مواد قندي، چربي و روغن، افزايش فعاليت بدني، مصرف بيشتر ميوه و سبزي، کاهش نمک در غذاهاي فرآوري شده و کاهش مصرف دخانيات برانگيخته است.
رژيم غذايي مناسب، ورزش و کاهش مصرف دخانيات مهم ترين عواملي هستند که بايد به آنها توجه شود.
کارشناسان تغذيه براي داشتن رژيم غذايي سالم اينگونه توصيه مي کنند:
توجه در انتخاب و مصرف مواد غذايي به تنوع، اعتدال و تناسب.
- تنوع يعني استفاده از 6 گروه غذايي شامل گروه نان و غلات، گروه سبزي ها، گروه ميوه ها، گروه شير و لبنيات، گروه گوشت و تخم مرغ و گروه حبوبات و تعادل يعني مصرف به اندازه و در حد نياز و اجتناب از کم خوري و پرخوري براي کنترل وزن بدن و نگهداشتن وزن در محدوده طبيعي
- با مصرف بيشتر سبزي ها و ميوه ها، حبوبات و نان هاي سبوس دار، دريافت فيبر غذايي روزانه را افزايش دهيد. حداقل 5 وعده روزانه بايد سبزي و ميوه مصرف شود. يعني حداقل 2 واحد ميوه ( هر واحد ميوه يعني يک عدد ميوه متوسط ) و سه واحد سبزي ( هر واحد سبزي يعني يک ليوان سبزي برگي، نصف ليوان سبزي پخته، يک عدد هويج يا گوجه فرنگي يا خيار متوسط)
- روزانه 2 تا 3 واحد شير و لبنيات کم چرب ( کمتر از 2 و نيم درصد چربي ) مصرف کنيد. هر واحد يعني يک ليوان شير و يا يک ليوان ماست يا يک و نيم قوطي کبريت پنير.
- از مصرف چربي ها و روغن هاي جامد و نيمه جامد اجتناب كنيد و در صورت نياز ، سعي کنيد از روغن مايع استفاده كنيد. حتي الامكان از سرخ كردن مواد غذايي بپرهيزيد.
- سعي کنيد از گوشت هاي سفيد مثل مرغ و ماهي استفاده كنيد و از گوشت هاي فراوري شده مانند سوسيس و كالباس كمتر استفاده كنيد. در صورت مصرف گوشت قرمز، چربي هاي قابل رويت آنرا حتماً جدا كنيد.
- مصرف قند هاي ساده مانند قند، شكر، شيريني، شكلات، نوشابه وآّب ميوه هاي صنعتي که حاوي قند افزوده هستند را محدود كنيد.
- در ميان وعده ها بجاي شکلات، بيسکويت و شيريني از ميوه و سبزي (خيار ، هويج ، کاهو ، گوجه فرنگي،...) استفاده کنيد.
- بجاي قند، چاي را با 3 يا 4 عدد کشمش يا توت خشک مصرف کنيد.
- در صورتي که از قهوه هاي فوري استفاده مي کنيد انواع بدون قند را انتخاب کنيد.
- از مصرف زياد نمك خودداري کرده و سر سفره غذا حتي الامكان از نمكدان استفاده نكنيد.
- افراد زير50 سال روزانه بايد کمتر از 5 گرم نمک (کمتر از يک قاشق مرباخوري) و افراد بالاي 50 سال کمتر از 3 گرم ( نصف قاشق مرباخوري ) مصرف کنند. اين مقدار شامل کل مقدار نمکي است که از همه مواد غذايي تأمين مي شود.
علاوه بر اصلاح رژيم غذايي، تحرک بدني نيز نقش مهمي در سلامت دارد.
حداقل 30 دقيقه پياده روي تند روزانه براي افراد بزرگسال و براي نوجوانان و کودکان60 دقيقه فعاليت بدني متوسط روزانه براي پيشگيري از اضافه وزن و چاقي توصيه مي شود.

آموزش فن بیان و گویندگي...
ما را در سایت آموزش فن بیان و گویندگي دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 2servatebayan3 بازدید : 119 تاريخ : سه شنبه 27 مهر 1395 ساعت: 3:48